תסמונת המעי הרגיש
- שי קורן
- 29 באפר׳ 2018
- זמן קריאה 2 דקות
מה קורה כשיש לך בעיה של מעי רגיש ואתה מטפל בזה הכי טוב שאתה יכול, קורא על זה, משנה תזונה, משנה את החיים אבל בפועל לא מקבל את התוצאה שאתה מצפה לה ?
כזה היה המקרה של טלי (שם בדוי), בחורה דתיה כבת 39 שהגיעה אליי לטיפול לאחר שכבר שינתה את תזונתה ואת סגנון חייה על מנת להילחם בתופעה הזו.
למי שלא מכיר אספר שמעי רגיז/רגיש היא תסמונת שמתבטאת בקשיי עיכול, גזים מרובים, כאבי בטן, שלשולים ועצירויות לסרוגין. התסמונת פוגעת בסגנון החיים של החולה, גורמת לו להיצמד לבית על מנת להיות קרוב לשרותים ומונעת ממנו אינטרקציות עם אנשים אחרים עקב כאבי הבטן והגזים המרובים. בעבר טלי חייתה חיים מערביים קלאסים שכללו אוכל מתועש, שעות שינה קצרות, אלכוהול, חוסר בספורט ואכילה מרובה. לאחר שהחלה לסבול מהתסמונת וניסתה כול מיני תרופות סבתא היא החליטה ללמוד על כך ובעקבות מה שלמדה היא גם הצליחה לשנות את אורח החיים שלה. אורח החיים החדש של טלי כלל יקיצה מאוחרת, עבודה משרדית ללא לחץ, תזונה צמחונית/ אוכל נא, ארוחות בזמנים קבועים, אוכל בריא, פעילות ספורטיבית פעמיים בשבוע וחיי חברה תוססים. התוצאות היו בהתאם- היא ירדה במשקל, הרגישה קלילה, התופעות המרגיזות נעלמו כמעט לגמרי והיא ציפתה שהגוף שלה יחזור להיות רגיל, אבל זה לא קרה.
כשטלי הגיעה אלי היא כבר הייתה קצת סקפטית לגבי היכולת שלה לחזור לחיים נטולי כאבי וגזים ומאוד מקובעת באורח החיים שלה משום שבעזרתו היא הצליחה להשיג כול כך הרבה והיא פחדה לאבד את זה.
בפגישה הראשונה אספתי ממנה כול בדל מידע שיכולתי, החל מהתזונה שלה, דרך ההרגלים שלה ועד לרגשות ולפחדים שלה. בדרך שאלתי אותה המון שאלות על המערכות השונות בגוף שלה ועל המשפחה שלה. בגלל המצב המורכב שבו היא הייתה נתונה הוספנו אבחון סיני שכלל אבחנת בטן וגב משיאצו וכן אבחון אירידיולוגי (קריאה בגלגל העין) על מנת להתחקות אחר שורש הבעיה.
בסקירה ראשונה התזונה שלה נראתה לי קרה מידי ולכן הוספתי לה אלמנטים מחממים, כמו כן הוספתי לה מעט תוספי תזונה שקשורים לתסמונת המעי הרגיז.
שלחתי אותה הביתה עם רשימת קניות ורשימת מטלות.
בפגישה השניה בדקתי מה היא עשתה , עשינו טיפול בטן של שיאצו וכן עברתי איתה על הממצאים שאספתי מהאבחונים השונים.
מסתבר שהתזונה שלה הייתה כמעט מדויקת למצב הגופני שלה אבל היו חסרים לה מספר אלמנטים חשובים, ברגע שהוספנו לתזונה מעט דברים מחממים ועוד אלמנטים נוספים מתזונת הפודמאפ שמיוחדת למצבים כאלה היא הפסיקה לסבול מכאבים וגזים.
בפגישות הבאות התחלקו בין טיפולי שיאצו לשיחות על התזונה שלה. היא התקשתה לעקוב אחרי ההנחיות במדויק ובכול פעם שסטתה מהתפריט חשה כאבים ולכן התרכזתי במציאת פתרונות שייקלו עליה וכן בחיזוק ההבנה שלה לגבי חשיבות סוג התזונה הזה.
במקביל דיברתי איתה על קשיים רגשיים שהיא חוותה וחווה מתוך הבנה שמערכת העצבים ומערכת העיכול שלובות זו בזו ובמיוחד אצל אנשים בעלי תסמונת כזו.
בסך הכול היו לנו 15 פגישות שבועיות, בתום סדרת הטיפולים היא יצאה עם הבנה ברורה לגבי צורת הטיפול ואורח החיים המחודש שלה. היא אומנם לא שמרה עליו בכול יום מימות השבוע אבל לפחות הבינה והשלימה עם העובדה שהכוח והשליטה בסבל נמצא בידיים שלה. ההבנה שאין אפשרות להירפא לגמרי מהתסמונת אבל אפשר לחיות איתה שנים ארוכות ללא סבל היתה חשובה והפכה אותה לשליטה על המחלה ולא נשלטת על ידי המחלה.
Comments