top of page

בלוג טיפולי

חיפוש

שמן קוקוס

  • שי קורן
  • 12 במאי 2018
  • זמן קריאה 3 דקות

במשך שנים שווק שמן הקוקוס כשמן שעדיף לא להשתמש בו.

במשך שנים הוסבר לנו ששמן הקוקוס מעלה את רמות הכולסטרול.

במשך שנים נאמר לנו ששמן הקוקוס טוב רק לקוסמטיקה.

האומנם?

נכון להיום מתחילים אנשי מקצוע להבין את חשיבותו של שמן הקוקוס בתזונה (כפי שנהוגה במשך אלפי שנים ברפואה ההודית) ואת תרומתו לטיפול במחלות ונגעים עוריים.

לפני שנתחיל לפרט על שמן הקוקוס ניתן קצת מידע על חומצות שומן.

השומן הוא אחד משלושת אבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומן), המלצות הרפואה היא ש15% מתזונת האדם תהיה מורכבת משומן. בזרמים שונים בנטורופתיה ממליצים על עד 30% שומן מהתצרוכת היומית אבל נותנים דגש על סוגי השומן שנאכלים.

קצת כימיה...השומן מורכב מחומצות שומן, כול חומצות השומן מורכבות מאטומים של מימן ופחמן שיוצרים מולקולת שומן. לכול מולקולת שומן יש שני צדדים: היא מתחילה בצד מטילי (CH3) ומסתיימת בצד חומצי עם חומצה קרבוקסילית (COOH).מה שיש בין שני הצדדים הם הרבה אטומים של פחמן שמחוברים אחד לשני כמו רכבת.לכול אטום פחמן יש 4 אפשרויות להיקשר עם אטומים אחרים, כול אטום פחמן נותן "יד" אחת לפחמן שמימינו ו"יד" שנייה לפחמן שמשמאלו, דבר זה משאיר לו עוד שתי "ידיים" לשני אטומי מימן שמתחברים אליו אחד מלמעלה והשני מלמטה.

ישנם שני סוגי סיווג לשומנים, הראשונה מתייחסת למידת הרוויות של המולקולה כלומר במידה ולכול אטום פחמן בשרשרת מחוברים גם שני אטומי מימן זו תהיה חומצת שומן רוויה- כלומר רוויה במימן (לא ניתן להוסיף עוד אטומי מימן לשרשרת) ובמידה ויש בשרשרת שני אטומי פחמן שקשורים בקשר כפול אחד לשני במקום שיהיו קשורים גם לאטומי מימן זו חומצת שומן בלתי רוויה (ניתן היה להוסיף לה עוד מימן), אם יש קשר אחד כזה בשרשרת זו תהיה חומצת שומן חד בלתי רוויה ואם יש שני קשרים כאלו או יותר זו תהיה חומצת שומן רב בלתי רוויה.

שומן רווי יגיע בעיקר מהחי, הוא יהיה מוצק בטמפרטורת החדר והגוף יודע להפוך אותו לכולסטרול וטריגליצרידים ואילו שומן בלתי רווי יגיע מהצומח, הוא יהיה נוזלי בטמפרטורת החדר, הגוף לא יכול להפוך אותו לכולסטרול וטריגליצרידים אבל חשוב לציין ששומן הרב בלתי רווי יותר רגיש לחמצון.

שיטת הסיווג השנייה פועלת לפי אורכי שרשרת השומן. כאשר יש עד 6 פחמנים זוהי שרשרת קצרה, בין 8 פחמנים ל12 זוהי שרשרת בינונית ו14 פחמנים ומעלה זוהי שרשרת ארוכה.חומצות השומן הארוכות הן הכי נפוצות במזון ויכולות להיות רוויות או חד בלתי רוויות או רב בלתי רוויות, חומצות השומן הבינוניות קיימות בריכוז נמוך בתזונה והן רוויות ואילו חומצות השומן הקצרות אינן נמצאות באוכל אלא מופקות מתסיסת חלבונים ופחמימות במערכת העיכול.

שמן הקוקוס הוא אחד המקורות הבודדים לחומצות שומן רוויות בינוניות שרשרת, היתרון של חומצות שומן כאלה הוא שהן מתאכלות מהר ואין זקוקות לאנזימי הלבלב ומלחי מרה. כלומר יש פה מקור תזונה שלא מתחמצן מצד אחד ומצד שני נוח לספיגה, זה חשוב בהזנת אנשים שיש להם קושי בספיגת שומן כמו ציסטיק פיברוזיס, זקנים, קרון/קוליטיס ופגים. ישנם מחקרים שמצביעים אל כך שחומצות שומן רוויות בינוניות מסייעות בספיגת ויטמינים שומניים (A,E,D,K) ובספיגת מינרלים כמו סידן ומגנזיום.

מחקרים מראים שחומצות שומן רוויות בינוניות מעלות את קצב חילוף החומרים בגוף ומסייעות להורדה במשקל (שריפה של כ260 קלוריות ליום),היא גם מייעלת את שריפת השומן ועל ידי כך נותנת אנרגיה רבה לגוף.

למדנו קודם שחומצת שומן רוויה בינונית נספגת בקלות ואינה נאגרת בגוף כלומר יש לנו מקור אנרגיה שומני אשר לא נאגר ברקמת השומן שלנו מה שאומר שניתן לאכול שומן ולא להשמין.

דבר נוסף שניתן להגיד זה שאם הגוף ייהנה מאנרגיה זמינה, עשירה ושעוזרת לרכיבי תזונה אחרים להיספג לא תהיה תחושת רעב במשך היום.

כול מה שנאמר עד כה מסביר לנו את החשיבות של שמן הקוקוס כאנרגיה זמינה לגוף מצד אחד וכמסייע בהרזיה מצד שני.

גם במחלות כדי להיעזר בו.

  1. הדעה הרווחת היא שבגלל שהקוקוס מכיל חומצות שומן רוויות, שכזכור הגוף יודע להפוך לכולסטרול, לא כדי לתת אותו לאנשים עם כולסטרול גבוה.חשוב לזכור לזוהי חומצת שומן רוויה אבל באורך שלה היא בינוני ולכן הזמינות שלה גבוהה- בחומצות שומן ארוכות שרשרת לוקח לגוף זמן לפרק אותן לשרשרות בינוניות ותוצרי הפירוק יכולים להתחמצן ולשקוע בדפנות כלי הדם, כאן המצב שונה עקב הזמניות הגבוהה שלה.

  2. סוכרתיים יכולים להשתמש בשמן קוקוס כי בניגוד לחומצות שומן ארוכות שרשרת ולפחמימות אשר זקוקים לאנזימי לבלב ולאינסולין על מנת להיספג חומצות שומן רוויות קצרות שרשרת לא זקוקות להן.

  3. חומצות שומן רוויות בינוניות מתפרקות למונוגליצריד כמו חומצה לאורית או חומצה קפרית והן בעלות פעילות אנטי בקטריאלית רחבה.

אם נסכם את כול התכונות של שמן הקוקוס נגלה רשימה מכובדת של יתרונות:

  1. מגביר את קצב המטבוליזם ותורם להעצמת רמות האנרגיה.

  2. מקדם את תחושת השובע, תורם להפחתה במשקל ולשמירה על המשקל הרצוי.

  3. משפר את מאזן הכולסטרול בדם.

  4. מפחית את הסכנה למחלות לב וכלי דם.

  5. מאזן את רמות הגלוקוז בדם, ומסייע בבקרה על מחלת הסוכרת.

  6. מסדיר את תפקוד מערכת החיסון.

  7. בעל פעילות כנגד נגיפים, בקטריות ופטריות פתוגניים.

  8. מסייע בטיפול בכיבים עיכוליים.

  9. מספק חומצות שומן הנחשבות כחיוניות לתינוקות ולסובלים ממחלות עיכול חמורות כגון ציסטיק פיברוזיס (Cystic fibrosis).

וכול זה לא כולל את התועלות הקוסמטיות שלו.....

אפשר להבין שמומלץ לשלב את שמן הקוקוס בתזונה שלנו הן כשמן לאכילה והן כשמן לבישול וטיגון.

כמות יומית שמומלצת לאכילה היא עד 3 כפות ביום.

לדרכי שימוש, איכויות של שמנים ומידע נוסף אפשר לפנות אלי.

שיהיה לנו קיץ קל ובריא

שי קורן

נטורופת


 
 
 

Comments


כתבות נוספות
בקרוב יהיו כאן פוסטים ששווה לחכות להם!
שווה להמשיך ולעקוב...
ארכיון כתבות
עיקבו אחריי
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

מס' הטלפון שלי, לשיחות והודעות: 054-568-1188

לשליחת מייל עצמאי: Korenshaynd@gmail.com

מוזמנים להגיב כאן במערכת וברשתות החברתיות.

יש לכם עוד שאלות? ברצונכם להציע הצעה? יש בדעתכם דרך ליצור איתי דרך חדשה? אתם מוזמנים למלא כאן טופס פניה, לשלוח מייל בעצמכם או אפילו להתקשר ולשלוח סמס. 

אני כאן לשרותכם, תמיד

© 2016 by Aviad Sapphire. Proudly created with Wix.com

 

bottom of page