דיאטת הצום לסרוגין
- שי קורן
- 7 ביוני 2018
- זמן קריאה 3 דקות

דיאטת הצום לסירוגין
לפני שנתחיל, מספר פרטים על מערכת העיכול:
מערכת העיכול שלנו בנויה ממספר שלבים: שלב הלעיסה, שלב הפירוק הכימי, שלב הספיגה, שלב הספיגה החוזרת ושלב ההפרשה.
אורכה של מערכת העיכול נע בין 12-17 מטר והיא האיבר העיקרי בחלל הבטן.
מיצרים בה הרבה חומרים כגון: חומצת קיבה, אנזימים לפירוק סוכר, אנזימים לפירות חלבונים, אנזימים לפירוק שומנים, וחומרים קושרי חומצות אמינו.
במערכת העיכול יש כמעט את אותה כמות עצבים שיש במוח.
מערכת העיכול עטופה בכלי דם רבים.
במערכת העיכול יש עולם שלם של צורות חיים שונות: חיידקים, פרזיטים, תולעים, אמבות, שמרים ופטריות.
זמן עיכול של מזון מרגע הלעיסה ועד הפרשתו החוצה יכולה לקחת בין 3-16 שעות, תלוי בהרכבו.
ישנן עוד הרבה עובדות מעניינות על המערכת הזו שאחראית על חלק גדול מהקיום שלנו אבל הרעיון מובן- מדובר על מערכת מורכבת שדורשת הרבה אנרגיה מהגוף.
לאורך ההיסטוריה של האדם נוצרו הרבה הזדמנויות לצומות: בצורת, שיטפונות, אסונות טבע שונים ועוד. למרות שהאדם נחשב אוכל כול ויכול להתקיים רק מצמחים או פירות לפעמים גם את זה לא היה. גוף האדם פיתח מאגרי אנרגיה זמינים בצורת גליקוגן שנאגר בשרירים ובכבד ומאגרים פחות זמינים בצורת תאי שומן, את המאגרים הללו הגוף למד לנצל בצורה חכמה: ברגע שנוצר מצב של צום הגוף הוריד את קצב חילוף החומרים שלו, התחיל לנצל את המאגרים והתחיל בהתייעלות של מנגנונים שונים.
גם הרעיון של דיאטת צום לא חדש, גם בזמנים עברו ידעו מטפלים שונים מאסכולות שונות שחשוב מידי פעם לתת למערכת הזו מנוחה. חלקם ביקשו מנוחה על מנת לנקות אותה, חלקם ביקשו מנוחה על מנת שהגוף ישקיע את האנרגיה הדרושה לתפעולה במקומות אחרים וחלקם ביקשו מנוחה על מנת לרפא אותה.
למעשה כולנו עושים דיאטת צום בצורה לא מודעת, כולנו מסיימים לאכול את ארוחת הערב וצמים עד ארוחת הבוקר וזו בעצם הסיבה שדיאטת צום כול כך הגיונית לגוף.
מה בכול זאת ההבדל המהותי בין זה לבין דיאטת הצום לסירוגין?
ההבדל הוא ברמת הדיוק של הדיאטה.
הרעיון של הדיאטה היא לתחום את זמני האכילה בשעות מוגדרות ובשאר השעות לצום. שתיית מים מותרת במשך כול השעות. בשעות שמותר לאכול צריך לאכול על פי מספר הקלוריות המומלץ לאותו אדם ולא להגזים בכמויות.
לדיאטת הצום יש שתי אפשרויות עיקריות:
צום יום יומי (TRF- אכילה מוגבלת בזמן)- בכול יום מתחילים לאכול ב1100 ומסיימים לאכול בשעה 1900. זה בעצם אומר שדוחים את ארוחת הבוקר ומסיימים לאכול מוקדם. ישנה אפשרות לצמצם את שעות האוכל ל6 שעות ואפילו ל4 שעות. הרעיון הוא שמערכת העיכול וההורמונים הקשורים אליה (אינסולין, לפטין וגרלין) עובדים טוב במהלך שעות היום ופחות טוב במהלך שעות הלילה. למי זה במיוחד טוב? לאותם אנשים שאין להם בעיה לדלג על ארוחת הבוקר.
צום שבועי ( ADF2:5 )- יומיים בשבוע אוכלים 25% מהתצרוכת הקלורית היומית ובשאר הימים אוכלים כרגיל. לדוגמא- אדם שזקוק ל1800 קלוריות ביום, יצרוך ביומיים הללו רק 450 קלוריות. תפריט לדוגמא: ארוחת בוקר/ערב- כריך מלחם קל+ 2 כפות גבינה 5%/ קוטג' 5%+ ביצה קשה וארוחת צהרים- 100 גרם חזה עוף או דג+ 3 כפות אורז או תפוח אדמה קטן וכוס ירקות. בסך הכול מדובר על שיטה יעילה להורדה במשקל אבל לא מתאימה למי שלא יכול לשמור על גרעון קלורי מדויק בכול הימים.
לסיכום- דיאטה פשוטה שנשענת על הגיון ביולוגי. לטווח קצר (עד 12 שבועות) ניתן לראות ירידה של 3%-6% ממשקל הגוף, אין בעיה עם עיסוק בספורט משום שמחקרים מראים שהשיטה מצליחה לשמר עד 90% ממסת הגוף הרזה (שרירים) לעומת 75% בשיטת ההפחתה הקלורית הרגילה, השיטה נותנת אפשרות לגוף לנקות את עצמו ולכן טובה לבעיות של מעיים עמוסות ברעלים, שיטה שמתאימה לבעלי משקל תקין גם לבעלי משקל עודף.
חסרונות: לא מתאימה לאנשים שעובדים במשמרות, לא מתאימה לאנשים עם סדר יום מאוד תזזיתי/ ריבוי אירועים/ אכילה מחוץ לבית ובעייתית באנשים הנוטלים תרופות על פני כול היום.
בכול מקרה, כשרוצים להרזות מומלץ לפנות לבעל מקצוע שיתאים את הדיאטה לאדם ולא את האדם לדיאטה. כמו כן תמיד מומלץ לשלב אימונים גופניים ואימוניים מנטליים להצלחת התהליך.
تعليقات